Badania wykazały, że osoby, które jedzą garść orzechów dziennie, mogą mieć niższe ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Ale co sprawia, że orzechy są tak dobre dla zdrowia? I dlaczego powinieneś rozważyć dodanie ich więcej do swojej diety? Oto pięć powodów, dla których warto sięgać po te zdrowe przekąski.
Orzechy mają właściwości antyoksydacyjne
Orzechy są dobrym źródłem antyoksydantów, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek i utrzymywać organizm w zdrowiu. Przeciwutleniacze odgrywają duża rolę w zapobieganiu między innymi chorobom serca oraz nowotworom.
Zawierają więcej przeciwutleniaczy niż owoce i warzywa. Oznacza to, że przekąski z orzechów mogą zapewnić dzienną dawkę tych potężnych związków. W orzechach znajdziemy pełno składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, zdrowe tłuszcze (jak omega-3s) – ale także mniej sodu niż w innych przekąskach, takich jak precle lub chipsy!
Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze
Orzechy są dobrym źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych tłuszczów, które są znane z promowania zdrowia serca. Zawierają one również rodzaj tłuszczu zwany cebulowymi kwasami tłuszczowymi (omega 3) i kwasami tłuszczowymi omega 6, które zostały powiązane z niższym ciśnieniem krwi i innymi czynnikami, które pomagają zapobiegać chorobom serca.
Oprócz zdrowych tłuszczów znajdujących się w orzechach, mogą one również pomóc Ci uniknąć tłuszczów nasyconych. Badania wykazały, że ludzie, którzy często jedzą orzechy, mają tendencję do spożywania mniejszej ilości tłuszczów nasyconych niż ludzie, którzy nie jedzą orzechów w ogóle lub ci, którzy jedzą je tylko od czasu do czasu. Może to wynikać z faktu, że orzechy tłumią napady głodu dłużej niż wiele innych pokarmów – a my zwykle sięgamy po przekąski, gdy jesteśmy głodni!
Orzechy posiadają niezbędne aminokwasy
Orzechy są doskonałym źródłem niezbędnych aminokwasów, które są budulcem białka. Nie możesz wytworzyć tych aminokwasów samodzielnie, więc muszą być one pozyskiwane ze źródeł żywności. Są one również określane jako niezbędne, ponieważ są absolutnie konieczne do istnienia lub dalszego normalnego funkcjonowania życia.
Zawierają makro i mikroelementy
Orzechy są doskonałym źródłem makro i mikroelementów. Makroskładnik to rodzaj składnika odżywczego, który dostarcza energii, natomiast mikroskładnik to każda substancja niezbędna do normalnego funkcjonowania organizmu, której organizm ludzki potrzebuje w niewielkich ilościach. Orzechy zawierają witaminy A, B6, B9 (kwas foliowy), C, D i E; minerały, takie jak magnez, potas, wapń i żelazo; fitoskładniki (związki roślinne o właściwościach zdrowotnych).
Orzechy są dobre na odchudzanie
Orzechy są bogate w zdrowe tłuszcze i białko, które mogą pomóc Ci poczuć się pełnym i zmniejszyć chęć jedzenia więcej. Zawierają również błonnik, który działa wypełniająco.
Te dwa czynniki sprawiają, że łatwiej jest Ci uniknąć przekąszania śmieciowego jedzenia później! Ważne jest, aby nie przesadzić z orzechami, ponieważ mają one dość wysoką liczbę kalorii na porcję (około 200-300 kalorii w zależności od rodzaju orzecha).
Orzechy są doskonałym źródłem składników odżywczych i zdrowych tłuszczów, które mogą pomóc w utrzymaniu silnego ciała i chronić przed chorobami. Ponieważ są wysokokaloryczne, mogą być częścią zdrowej diety, jeśli są spożywane z umiarem. Zalecamy spożywanie orzechów jako części zbilansowanej diety, która zawiera inne pokarmy roślinne, takie jak owoce, warzywa, pełne ziarna i rośliny strączkowe, takie jak fasola i soczewica.
0 komentarzy