Jak wpływają banany na nasze zdrowie – ich wartość odżywcza i właściwości zdrowotne
Banany są popularnym owocem. Spożywa się je świeże, mrożone i suszone. Można z nich zrobić ciastka, placki, a nawet piwo! Są to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Istnieje ponad 1000 różnych odmian bananów, które można znaleźć w krajach tropikalnych, takich jak Afryka, Azja i Ameryka Południowa, gdzie, jak się uważa, banany najpierw rosły dziko.
Wartości odżywcze bananów
Banany są bogate w składniki odżywcze i stanowią świetne źródło błonnika. Zawierają witaminę B6 i witaminę C, które są potrzebne nam do prawidłowego funkcjonowania.
Banany są również źródłem potasu, który jest ważny dla utrzymania nawodnienia organizmu.
Jeśli planujesz ćwiczenia, jedzenie bananów przed treningiem może pomóc Ci zatrzymać płyny i zapobiec odwodnieniu.
Banany są bogate w kalorie i węglowodany
Banany zawierają również węglowodany, które dostarczają organizmowi energii do aktywności fizycznej.
- Jeden średniej wielkości banan (126g) ma 117 kalorii i 27 gramów węglowodanów, czyli więcej niż pojedyncza porcja płatków śniadaniowych lub mały bajgiel.
- Banany zawierają bardzo mało tłuszczu, więc mogą być częścią twojej diety, jeśli próbujesz schudnąć.
Dojrzałość bananów jest ważna
Dojrzałość bananów mierzy się kolorem ich skórki, a nie tylko teksturą czy dotykiem – możesz więc stwierdzić, czy są gotowe do spożycia tylko na podstawie oględzin.
Kolor skórki jest dobrym wskaźnikiem dojrzałości banana. Pierwszy etap dojrzewania jest zielony; potrzeba około trzech do pięciu dni, aby banany stały się żółte lub nawet brązowe.
Do jedzenia i gotowania najlepsze są dojrzałe banany. Kiedy je kupujesz, skórka powinna być jasnożółta i mieć kilka brązowych plamek.
Jeśli jesz banana, który nie jest tak dojrzały, będzie miał mdły smak i mało aromatu. Banany szybko dojrzewają w temperaturze pokojowej (trwa to około dwóch dni), więc nie wyrzucaj zielonych bananów!
Jak przechowywać banany?
Przed spożyciem ze względu na wysoką ilość środków ochrony roślin, pokrywających ich powierzchnię, banany należy starannie myć. Stosowanie substancje ochronnych konieczne jest w związku z przedłużeniem trwałości owoców podczas transportu. Z plantacji transportowane są w formie niedojrzałej (zielone), dopiero po dotarciu do kraju docelowego pod wpływem działania gazu, będącego czynnikiem dojrzewania przybierają barwę żółtą i są dystrybuowane do sklepów.
Nie należy przechowywać ich w lodówce ze względu na czernienie skórki – chociaż sam miąższ owocu nie ulega psuciu. Można wykorzystać tę właściwość, gdy mamy banany, które są już bardzo dojrzałe, ale chcemy je wykorzystać później.
Istnieje wiele powodów, dla których warto jeść te smaczne i pożywne owoce. Spożywane na surowo, bezpośrednio po obraniu lub jako składnik dań lub koktajli z dodatkiem mleka, jogurtu albo w towarzystwie innych owoców jak na przykład truskawek. Banany stanowią wartościową przekąskę, jednak powinno się spożywać je w rozsądnych ilościach ze względu na wysoką kaloryczność.
Zobacz również: Czy pijesz kawę na co dzień? – poznaj wady i zalety picia kawy
mi najbardziej smakują mocno dojrzałe banany – są najlepsze